Vzhledem k poměrně rychlým změnám v české a evropské normalizaci jsme se rozhodli vydat druhé aktualizované vydání učebních textů ke zkouškám revizních techniků elektrických zařízení všech kategorií. V těchto novelizovaných učebních textech naleznete podklady k jednotlivým otázkám, tak jak jsou v současné době používány, i s odkazy na platnost použitých norem. Publikace není opět vytvořena tak, aby nepotřebovala práci s celou normou.
2:2007 čl. Pokud použije několik různých ochranných přístrojů sérii, platí tento
požadavek samostatně pro všechny neživé části chráněné stejným přístrojem. 411. Jestliže nulový nebo
střední bod není dispozici nebo není dosažitelný, musí uzemnit vodič vedení. 411.
Nulový nebo střední bod silové napájecí sítě musí být uzemněn. straně zdroje.1 Všechny neživé části chráněné společně stejným ochranným přístrojem musí
být spojeny ochrannými vodiči zemničem, který pro všechny tyto neživé části
společný.28) Jak musí být proudového chrániče síti TN-C-S provedeno spojení
ochranného vodiče vodičem PEN?
ČSN 2000-4-41 ed. Spojení ochranného vodiče vodičem PEN musí být
provedeno před chráničem, tj.
29) Jak musí být sítích instalovány všechny neživé části při použití
společného ochranného přístroje?
ČSN 2000-4-41 ed.
75
.5.
30) jakých podmínek možno síti použít nadproudové ochranné
přístroje?
ČSN 2000-4-41 ed. 2:2007 čl. 411.5
411.
Proudový chránič nesmí být používán sítích TN-C.
POZNÁMKA Jestliže jsou pro ochranu při poruše použity proudové chrániče, měl
by být obvod chráněn stejně ještě nadproudovým ochranným přístrojem podle IEC
60364-4-43.
POZNÁMKA Použití ochranných přístrojů působících základě poruchového
napětí (napěťových chráničů) není předmětem této normy.5 sítích mohou být pro ochranu při poruše (ochranu před nepřímým
dotykem neboli před dotykem neživých částí) použity následující ochranné přístroje:
- nadproudové ochranné přístroje;
- proudové chrániče.
POZNÁMKA Jestliže nutno zajistit selektivitu mezi proudovými chrániči,
viz 535.2
411. Jinak možno použít nadproudové ochranné přístroje, ovšem za
předpokladu, trvale spolehlivě zajištěna dostatečně nízká hodnota Zs.5.5.3 IEC 60364-5-53.2 Všeobecně sítích musí pro ochranu při poruše používat proudové
chrániče.1
411.5.4.
Jestliže proudový chránič používán síti TN-C-S, nesmí být vodič PEN použit
za chráničem straně zátěže.4. 2:2007 či.
POZNÁMKA Jestliže pro ochranu při poruše použit proudový chránič, měl být
obvod chráněn stejně ještě nadproudovým ochranným přístrojem podle IEC 60364-4-
43