Vzhledem k poměrně rychlým změnám v české a evropské normalizaci jsme se rozhodli vydat druhé aktualizované vydání učebních textů ke zkouškám revizních techniků elektrických zařízení všech kategorií. V těchto novelizovaných učebních textech naleznete podklady k jednotlivým otázkám, tak jak jsou v současné době používány, i s odkazy na platnost použitých norem. Publikace není opět vytvořena tak, aby nepotřebovala práci s celou normou.
patkami nebo nožkami, kloubovými nebo bezkloubovými) a/nebo systémem
pro jeho upevnění svislou stěnu, které jsou připevněny krytu nebo nosné
konstrukci.4. 7.
Tyto různé podpěry nebo upevňovací zařízení musí být vně krytu, avšak musí ním
být pevně spojeny.
88) Jaká musí být konstrukce podpěr nebo upevňovacích zařízení
staveništních rozváděčů?
ČSN 60439-4 ed. čl.
87) Jaké části ACS (staveništního rozváděče) smí být přístupné bez použití
klíče nebo nástroje?
ČSN 60439-4 ed.
Kabelový vývod musí být minimální vzdálenosti země, kompatibilní s
poloměrem ohybu největšího kabelu, který může být připojen ACS.1.4.2
101.kde dveře nemohou být zavřené, musí být stupeň ochrany krytem pro ovládací čelní
plochu nejméně IP44.
7.7.101
7.4.3. Musí být přiměřené konstrukčním charakteristikám (hmotnost,
okolní prostředí atd. 2:2005 ed.) provozním charakteristikám ACS. Ovládací část hlavního vypínače musí být snadno přístupná (viz
kapitolu 704. 7.
Všechny ACS musí být navrženy tak, aby omezovaly minimum mechanické
poškození součástí, jako jsou zásuvky jakékoliv vidlice připojené zásuvkám.3.101 Přístupné části ACS
Pouze zásuvky, ovládací rukojeti ovládací tlačítka mohou být přístupné bez použití
klíče nebo nástroje.2.2. 7. 101.102
7. 2:2005 čl.2.7 Doplňuje odstavec c):
c) Průřez každého ochranného vodiče ACS, který není částí kabelu nebo
kabelového pláště, nesmí být menší než 2,5 mm2.1 Jednotka nn/mn (LV/ELV)
215
.537 IEC 60364-7-704). 2:2005 čl.4.1.
89) Jaký minimální průřez každého ochranného vodiče uvnitř staveništního
rozváděče, který není částí kabelu?
ČSN 60439-4 ed.102 Podpěry upevňovací zařízení ACS
Každý ACS musí být vybaven podpěrami umožňujícími, aby stál vodorovné ploše
(např. čl.
90) Kdy nemusí být použit ochranný oddělovací transformátor jednotce nn/nn
transformátorového staveništního rozváděče?
ČSN 60439-4 ed. 2:2005 ed.2