IN-EL, spol.49
2.
Ochrana před nebezpečným dotykovým napětím kotle samočinným odpojením
s doplňujícím pospojováním zálohou proudového chrániče IΔn mA. 2027) při opatřeních, která jsou dotazu uvedena (doplňující pospo-
jování, citlivý proudový chránič pevná nerozebíratelná přepážka mezi vanou kotlem),
by neměly být umístění plynového kotle zóně hlediska ČSN 332000-7-701 ed.
Plynový kotel koupelně
Dotaz možno schválit revizí nainstalování plynového kotle bytové koupelně
umístěného zóně (asi 0,2 vany)? Kotel opatřen přídavným krytím IP44. Elektrický bojler koupelně instalova-
ný dle ČSN 332000-7-701 ed. Znamená to, bojler koupelně musí být napojen přes proudový chránič? co
elektrický bojler umístěný mimo prostor koupelny, tedy nespadající pod zmiňovanou
normu ČSN 332000-7-701 ed., Teplého 1398, 530 Pardubice
Mirek Minařík, Elektrika.512. o. 2
(asi 0,2 vany) námitky předpokladu, kotel připojen přímo přívodní ve-
dení, připojovací zásuvka svým umístěním vyhovuje požadavkům uvedené normy, tj.6 Časté dotazy problematice elektroinstalací
v koupelnách sprchách
Bojler proudový chránič
Otázka: Jak připojit elektrický bojler? edici normy ČSN 332000-7-701 oproti star-
ší verzi této normy pozměněna část článku 701. 3+Z1+Z2) platí podmínky jako pro napájení jakéhokoliv
upevněného elektrického zařízení (proudový chránič pro něj rovněž není předepsán). při opatřeních, která jsou dotazu
uvedena (doplňující pospojování, citlivý proudový chránič pevná nerozebíratelná pře-
pážka mezi vanou kotlem požadované výšce), neměly být umístění plynového
kotle zóně hlediska ČSN 332000-7-701 ed.
Nyní, zavedení novelizované IEC 60364-7-701 ed. (souběžná platnost ČSN 332000-7-
701 ed. tato úleva není zavedena ohřívač vody se
vztahují požadavky jako ostatní elektrická zařízení umístěná zónách.415. 12. (asi 0,2 vany) námitky před-
pokladu, kotel připojen přímo přívodní vedení dle požadavků uvedených ČSN
332000-7-701 ed. čl.55 jsou tam vypuštěny ohřívače
vody.4.
je zóně 3. 3?
Odpověď: dosluhující ČSN 332000-7-701 ed. Pro elektrický
bojler umístěný mimo koupelnu (předpokládáme umístění prostorech normálních sou-
ladu ČSN 332000-5-51 ed.cz
.
b) souladu požadavky ČSN 332000-7-701 ed.4. Mezi va-
nou kotlem nechám vybudovat pevnou nerozebíratelnou přepážku. 701.1 uvedeno, ochrana proudovým chráni-
čem vypínacím reziduálním proudem nepřesahujícím není předepsána pro obvod
napájející pouze pevně uložený ohřívač teplé vody.101.2.
Odpověď dotaz 1
a) souladu požadavky ČSN 332000-7-701 ed. (převodem téhož čísla)
a zapracování ČSN 332000-7-701 ed. nemusel být napojen přes proudový chránič. 2:2007 příloze Zvláštní národní
podmínky České republiky pro článek 701